Sådan tester du bækkenbundsmusklerne

Artiklen er skrevet af Laila Ravnkilde Marlet, fysioterapeut og Master i Rehabilitering

Bækkenbundsknibet testes ved at forsøge at knibe urinstrålen over, imens du lader vandet. Det er brugen af bækkenbundsmusklerne, der gør, at du kan knibe strålen over eller formindske strålens kraft. Det er en test, som kun bør foretages en gang imellem og ikke som træning, da det er vigtigt, at du sørger for at tømme blæren helt, efter at denne test er udført.

Et knæk og et løft – bækkenbunden har to funktioner
Når du kniber i bækkenbunden, skal det føles, som om du kniber sammen for at holde på en prut! Knibet starter ved endetarmen og spreder sig til urinrøret – for kvindernes vedkommende også til skeden. Forestil dig, at du – når du kniber – ”knækker” endetarmen og urinrøret på samme måde, som når man knækker en haveslange for at stoppe vandet. Samtidig løfter du bunden i bækkenet op i din krop.

baekkenbund-i-hvilebaekkenbundsknib

Billederne er venligst udlånt af fysioterapeut Ulla Due

 

 

 

 

Andre måder at teste bækkenbunden på
Brug et spejl nedefra og se om du kniber i bækkenbunden. Endetarmsåbningen skal snøre sig sammen og skal suges lidt op i din krop. Du kan også mærke med fingrene på endetarmsåbningen eller stikke én fingerspids 2-3 cm op i endetarmen og mærke knibet som en sammensnøring rundt om fingeren.

Du kan også prøve og hoste og mærke hvad der sker i bækkenbunden. Presser det ned på bækkenbunden eller løfter bækkenbundsmusklerne op?  Prøv igen, denne gang hvor du aktivet kniber i bækkenbundsmusklerne, før du hoster.

En stærk bækkenbund skal spænde sig automatisk, når du hoster.

Forskelle på bækkenbundstesten hos kvinder og mænd
Kvinder kan teste bækkenbunden ved at stikke pege- og langfinger 2 cm op i skeden og så lave et knib. Start altid med at mærke ved skeden og derefter evt. ved endetarmen – ikke den anden rækkefølge, pga. bakterier.

For mændene er det tydeligt at se, at de kniber rigtigt i bækkenbunden, for så vipper penis lidt opad mod maven. Hvis du stiller dig foran et spejl, kan du let teste, at det sker.

Jeg er klar til at hjælpe dig – kontakt.